BMW M3 E36 3.2 Tomaszow Lubelski niebieska
Re: BMW M3 E36 3.2 Tomaszow Lubelski niebieska
Podesłałem ci poprawny bo zły przez pomyłkę ci podałem
Jedno auto a ile wątpliwości
Podaj kolego sly82 ten poprawny już VIN w tym temacie, to wszyscy będziemy wiedzieć jaka była oryginalna specyfikacja auta.
O ile się nie mylę, to auta o kodzie modelu (4-7 znak VIN) BG91 były z kierownicą po lewej stronie, BG92 z kierownicą po prawej stronie.

Podaj kolego sly82 ten poprawny już VIN w tym temacie, to wszyscy będziemy wiedzieć jaka była oryginalna specyfikacja auta.
O ile się nie mylę, to auta o kodzie modelu (4-7 znak VIN) BG91 były z kierownicą po lewej stronie, BG92 z kierownicą po prawej stronie.
Teraz się wszystko zgadza. Jeśli właściciel auta nie życzy sobie upublicznienia tych danych to proszę o informację a wyedytuję posta. Z tego co widzę to felgi nie są oryginalne a szkoda, bo dałoby się jakoś uzasadnić taką cenę.
Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia -----------
Kod typu BG91
Typ M3 (EUR)
Typoszereg E E36 (2)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik S50
Pojemność skokowa 3.20
Moc 236
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor ESTORILBLAU METALLIC (335)
Tapicerka TEILLEDER W.N./GRAU (N5TT)
Data prod. 1995-11-21
Wyposażenie
Kod Nazwa (interfejs) Nazwa (ETK)
S243A AIRBAG FOR FRONT PASSENGER Poduszka powietrzna pasażera
S354A GREEN STRIPE WINDSCREEN Szyba przednia ziel. z klinem ziel.
S401A SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny elektryczny
S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S498A HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna
S556A EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY Wskaźnik temperatury zewn.
S669A RADIO BMW BUSINESS RDS Radio BMW Business RDS
S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon
S690A CASSETTE HOLDER Uchwyt kasety
S710A M LEATHER STEERING WHEEL M Kier. sport. wielofunk.
L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria
S915A BODY SKIN CONSERVATION, DELETION Brak konserwacji pokrycia zewn.
Dane pojazdu
Art.
Wartość
Numer podwozia -----------
Kod typu BG91
Typ M3 (EUR)
Typoszereg E E36 (2)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik S50
Pojemność skokowa 3.20
Moc 236
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor ESTORILBLAU METALLIC (335)
Tapicerka TEILLEDER W.N./GRAU (N5TT)
Data prod. 1995-11-21
Wyposażenie
S243A AIRBAG FOR FRONT PASSENGER Poduszka powietrzna pasażera
S354A GREEN STRIPE WINDSCREEN Szyba przednia ziel. z klinem ziel.
S401A SLIDING/VENT ROOF, ELECTRIC Dach przesuwno-uchylny elektryczny
S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S498A HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna
S556A EXTERIOR TEMPERATURE DISPLAY Wskaźnik temperatury zewn.
S669A RADIO BMW BUSINESS RDS Radio BMW Business RDS
S674A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM HARMAN KARDON System HiFi Harman Kardon
S690A CASSETTE HOLDER Uchwyt kasety
S710A M LEATHER STEERING WHEEL M Kier. sport. wielofunk.
L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria
S915A BODY SKIN CONSERVATION, DELETION Brak konserwacji pokrycia zewn.
- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Matko ale kombinacje z tym autem 

Już wszystko wyprostowane ale rok pozostaje bez zmian czyli 98 mimo że z vin to 95 jak się doszukałem w dokumentach to w Anglii jak go diler bmw z Niemiec przywiózł był rejestrowany jako nowy bwd show car dnia 1.06.1998r mimo że jest to rocznik 95 czyli mam auto nowsze z dokumentów niż z produkcji.
inur auto kupione czy odpusciles?
Weź to lepiej popraw, jak nie chcą w urzędzie poprawić to się wykłóć, jakieś ASO napewno Ci napisze jakiś papierek a prawdziwą datą produkcji. Teraz to jak jakiś składak wygląda.sly82 pisze:Już wszystko wyprostowane ale rok pozostaje bez zmian czyli 98 mimo że z vin to 95 jak się doszukałem w dokumentach to w Anglii jak go diler bmw z Niemiec przywiózł był rejestrowany jako nowy bwd show car dnia 1.06.1998r mimo że jest to rocznik 95 czyli mam auto nowsze z dokumentów niż z produkcji.
jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
bez przesady z tym skladakiem co, wielu ludzi wie, ze czesto tak sie wlasnie rejestrowalo auta. Nasza e31 tez yla 91, a rok produkcji w dowodzie 97 z racji pierwszej rejestracji dopiero wtedy, powystawowo...
- --==maly==----
Nigdy się tak nie rejestrowało.
Jak miałeś 91 a wpisali 97 to dlatego,że auto było sprowadzone jako składak inaczej nigdy w Polsce nie dało się zmienić daty produkcji o tyle lat no chyba,że był błąd i ktoś tego nie wyłapał. O rok można było z diagnostą załatwić jak auto z końca roku a rejestracja już kolejny rok ale teraz ponoć mają obowiązek po vin sprawdzać celnicy.
Jak miałeś 91 a wpisali 97 to dlatego,że auto było sprowadzone jako składak inaczej nigdy w Polsce nie dało się zmienić daty produkcji o tyle lat no chyba,że był błąd i ktoś tego nie wyłapał. O rok można było z diagnostą załatwić jak auto z końca roku a rejestracja już kolejny rok ale teraz ponoć mają obowiązek po vin sprawdzać celnicy.
Mogę się mylić i zapewne tak właśnie jest ale dodam swoje 3gr ;]
Z tego co wiem w Niemczech często(o ile nie zawsze) wpisuje się w dow. rej. datę pierwszej rejestracji i ma odpowiadać to dacie produkcji. Potem auto przyjeżdża do Polski i u nas w urzędach odczytują datę pierwszej rejestracji jako datę produkcji. Spotkałem się z tym kilka razy. Wina za taki stan rzeczy o dziwo nie leży po naszej stronie ;]. Również niektóre banki w procedurze kredytowej żądają daty pierwszej rejestracji zamiast daty produkcji ;]
Z tego co wiem w Niemczech często(o ile nie zawsze) wpisuje się w dow. rej. datę pierwszej rejestracji i ma odpowiadać to dacie produkcji. Potem auto przyjeżdża do Polski i u nas w urzędach odczytują datę pierwszej rejestracji jako datę produkcji. Spotkałem się z tym kilka razy. Wina za taki stan rzeczy o dziwo nie leży po naszej stronie ;]. Również niektóre banki w procedurze kredytowej żądają daty pierwszej rejestracji zamiast daty produkcji ;]
Dobrze wiedziec, ze mielismy skladaka, szkoda, ze nie jest to jakos specjalnie odosobniony przypadek, dzieki maly za uswiadomienie
wciaz upieram sie przy swoim i jest to wina(niedopatrzenie, idiotyzm) urzednikow.

- --==maly==----
Mylisz się fakt na zachodzie nie używa się w ogóle daty produkcji obowiązuje tylko data rejestracji. U nas data produkcji zależy od diagnosty i tu z numeru vin powinien podczas pierwszego przeglądu wpisać odpowiednią datę produkcji czasem po znajomości odmładzają auta np z grudnia 2000 wpisują datę rejestracji np styczeń 2001 ale żaden diagnosta się nie podłoży pod przeskok o kilka lat bo to oszustwo tym bardziej,że w urzędzie też potrafią to sprawdzić a w tej chwili celnicy mają nakaz sprawdzania ale tak jest od niedawna.m!xeR pisze:Mogę się mylić i zapewne tak właśnie jest ale dodam swoje 3gr ;]
W nowych (od jakichś 5 lat) briefach niemieckich nie ma w ogóle daty produkcji Mały, tylko rejestracja, stąd najczęściej rozbieżności. Rozbieżności nie tylko roczne, ale i wieloletnie.
Z VINu to sobie może rozkodować w dedykowanym dekoderze, a nie w jakimś uniwersalnym programie, szczególnie, że rok modelowy z reguły w vinie, np VW jest już od czerwca roku poprzedniego.
Z VINu to sobie może rozkodować w dedykowanym dekoderze, a nie w jakimś uniwersalnym programie, szczególnie, że rok modelowy z reguły w vinie, np VW jest już od czerwca roku poprzedniego.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
żeby to wyprostować trzeba zmienić te dane zaczynając od pierwszego przeglądu i tu (diagnosta powinien dostać po d.u.p.i.e że nie sprawdził daty produkcji po vin) ale fakt było to w 2006r więc nie wszędzie był taki sprzęt w Pl następnie przez cło ciekawe czy coś zwrócą bo 95 tańszy niż 98 (: oraz tłumaczenie trochę zabawy ale jak znajdę na to czas to zmienię te dane żeby nie było jakichś wątpliwości.
Podam jeszcze jeden przykład naszego urzędniczego majstersztyku kupiłem nowe auto w salonie po trzech latach okazało się że mam inny nr vin w dowodzie a inny w aucie tu diagnosta przy rejestracji chyba nie dowidział i przekręci kolejność vin po czym dał adnotację i na tym się skończyło a w urzędzie poprawili na prawidłowy.
Podam jeszcze jeden przykład naszego urzędniczego majstersztyku kupiłem nowe auto w salonie po trzech latach okazało się że mam inny nr vin w dowodzie a inny w aucie tu diagnosta przy rejestracji chyba nie dowidział i przekręci kolejność vin po czym dał adnotację i na tym się skończyło a w urzędzie poprawili na prawidłowy.
- --==maly==----
Tak dlatego teraz 3 instytucje po kolei muszą sprawdzać datę produkcji po vinie diagnosta, celny i WK ale wszystko da się załatwić co nie zmienia faktu,że legalnie ma być rok z vinu a jak kupisz auto z przekręconym rokiem możesz robić koło dupy głownie diagnoście i WK było już kilka takich spraw.Bombel pisze:W nowych (od jakichś 5 lat) briefach niemieckich nie ma w ogóle daty produkcji Mały, tylko rejestracja, stąd najczęściej rozbieżności. Rozbieżności nie tylko roczne, ale i wieloletnie.